Wanneer begin je dan?
Veel mensen vinden een persoonlijk financieel plan niet nodig of ze denken dat het iets voor ‘Later’ is. Of ze vinden het te ingewikkeld. Speelt dat voor jou? Dat zou jammer zijn, want een financieel plan opstellen is eigenlijk heel eenvoudig.
Ook voorkom je met het maken van een financieel plan dat belangrijke zaken op een ongelegen moment opeens urgent worden. Dan moet je ingrijpende knopen door hakken als je hoofd daar totaal niet naar staat. En soms is het dan écht te laat…
Verder kijken dan 10 jaar vooruit
Uit ‘Kerncijfers financieel gedrag in Nederland 2018’ blijkt dat Nederlanders hun dagelijkse huishoudboekje beter in de gaten houden dan een aantal jaren geleden. We staan minder rood en betalen rekeningen vaker op tijd. Nou, fijn, denk je misschien. Als het echter gaat over de financiële planning op langere termijn, zijn we daar een stuk minder goed in volgens het rapport. Eigenlijk is dat gek, want een goed financieel plan is in de basis niets meer of minder dan je huishoudboekje voor nu én straks.
Hoe financieel bewuster hoe gelukkiger
In de praktijk merk ik dat mensen soms niet weten wat financieel plannen inhoudt en denken dat dat alleen iets voor de rijken is. Mensen sparen wel, maar doen dat vaak met een algemeen doel als een soort appeltje voor de dorst. Omdat het een veilig gevoel geeft.
Het inzicht wat je met dat geld kunt doen of hoeveel geld je nodig hebt voor een bepaalde wens, ontbreekt vaak nog. En dat is jammer. Want op deze manier maakt het geld dat je hebt je nog niet gelukkig. Zonder financieel plan blijft altijd de gedachte knagen: ‘is mijn appeltje voor de dorst wel voldoende?’
Een financieel plan in 5 eenvoudige stappen
Een financiële planning begint met jouw wens, jouw financiële doel. Of mooier nog; jouw toekomstdroom. Die kan een ander niet voor je maken, dus schrijf ‘m op. Stap twee is het in kaart brengen van jouw huidige persoonlijke situatie. wie ben je, hoe is je gezinssituatie, alles wat over jou als persoon relevant is. De derde stap is het maken van een overzicht met aan de ene kant alle inkomsten en uitgaven en aan de andere kant al het vermogen en de schulden. In stap vier zetten we met al deze cijfers een tijdslijn uit. Daarmee zie je wat er van je netto-inkomen overblijft na betaling van alle vaste lasten door de jaren heen. Ook zie je hoeveel je tekort komt op je inkomen als er dure jaren zijn en je iets moet aanvullen uit je spaargeld. Zo zie je dus direct wanneer je inkomen voldoende is en wanneer je een hapje moet nemen uit een appeltje voor de dorst. In stap 5 kijken we naar de risico’s die kunnen gebeuren, zoals overlijden, scheiden, arbeidsongeschikt of werkeloos worden. We kijken welke maatregelen we vooraf kunnen treffen, om te zorgen dat je financieel zo min mogelijk last hebt van deze tegenslagen.
Kwestie van doen
Een financieel plan opstellen is dus eigenlijk niets meer of minder dan het maken van het huishoudboekje voor de lange termijn. Hoe eerder je daarmee begint, hoe makkelijker het is om je wensen en doelstellingen te bereiken. Het begint met jouw keuze om je wensen te formuleren. En met bewustwording: je realiseren dat het belangrijk is en dat ‘Later’, vandaag is begonnen. En daarna is het vooral een kwestie van doen. Als je hulp nodig hebt, kun je altijd contact met me opnemen. Ik help je graag. Of bekijk het filmpje.
Bevatte dit artikel interessante informatie? Deel het dan met je netwerk via een van onderstaande kanalen.